Werkwijze
Informatie kan op verschillende manieren worden verzameld. De cliënt kan zelf informatie aanleveren via een internet vragenlijst of via ‘pen en papier’. Informatie kan ook worden aangeleverd via persoonlijke gesprekken met de cliënt. Combinaties zijn ook mogelijk.
Cliënten met EVMB of ernstige communicatieproblemen kunnen worden betrokken bij het Quality Qube onderzoek via een aparte werkwijze. Deze laatste methodiek is nu in een veldtest-versie beschikbaar.
De gegevens uit de gesprekken met cliënten en de informatie van familie en begeleiders worden verzameld via een gemakkelijke internet ‘interface’. Soms kan het handiger zijn om de informatie via papier te verzamelen. Een combinatie van papieren en digitale informatieverzameling is mogelijk.
Centraal staat het persoonlijke gesprek met de cliënt. Het gesprek biedt veel ruimte voor eigen inbreng. De Quality Qube verzamelt zowel kwantitatieve als kwalitatieve informatie.
Het gesprek kan met externe of interne interviewers worden gevoerd. De Quality Qube instrueert interne interviewers om betrouwbare resultaten te krijgen.
De Quality Qube kan ook worden ingebouwd in het ECD van een organisatie en worden toegepast als onderdeel van de ondersteuningsplan cyclus. In dat geval worden de gegevens ‘longitudinaal’ verzameld en volgen de rapportages zodra voldoende data beschikbaar zijn. De organisatie geeft het tempo aan.
De Quality Qube is door de VGN Commissie van Deskundigen als Categorie 1 instrument onvoorwaardelijk toegelaten tot de ‘waaier van kwaliteitsinstrumenten’ van VGN.
De Quality Qube past binnen het landelijk Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022, van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De methode levert een bijdrage aan elk van de vier bouwstenen uit dit Kwaliteitskader.
De Quality Qube past ook binnen het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en voldoet aan de eisen van het Zorginstituut Nederland.
De Quality Qube wordt uitgevoerd door twee onderzoeksbureaus:
Joost Tan Onderzoek & Advies (Maastricht) en Stichting Facit (Velsen-Noord)
